درواقع بازار خودرو درمدتی که با ابهاماتی درمورد شرایط سیاسی روز مواجه بود، همچنان با رکود شدید دستوپنجه نرم میکرد؛ اما درمجموع واکنش بازارهای سرمایهای بهرویدادهای اخیر مثبت بود و پس از آنکه نرخ دلار سیر نزولی بهخود گرفت، قیمتها در بازار خودرو نیز متاثر از آن رو بهافول رفت. بهطوری که قیمت انواع خودرو در آغاز این هفته بهشکل محسوسی ریزشی شد.
با این همه ارزیابیها نشان میدهد با وجود برخی نوسانات در ابتدای هفته، کماکان خرید و فروش خودرو در بازار متوقف است و اغلب سرمایهگذاران ترجیح میدهند بهجای بازار خودرو بهسمت دیگر بازارهای سرمایهای حرکت کنند تا ریسک کمتری را متحمل شوند.
درهمین حال برخی فعالان بازار معتقدند چشمانداز افزایش تنش از بازار خودرو رخت بر بسته و در این هفته معاملهگران با خوشبینی بیشتری در بازار حاضر شدهاند. درواقع بهباور آنها بهدنبال روند رو بهرشد شمارهگذاری و افزایش میزان عرضه کارخانه و بازار در روزهای اخیر، تعداد فروشندگان در بازار خودرو نیز رو بهافزایش است و احتمالا این اتفاق بر سرعت افت قیمت خودرو تاثیرگذار خواهد بود.
حالا درچنین شرایطی که بسیاری از شرکتهای داخلی فروش اقساطی خود را آغاز کردهاند، بسیاری از کارشناسان بازار وضعیت کنونی را فرصت مناسبی برای خرید خودرو میدانند که بهمشتریان این امکان را میدهد تا با آرامش بیشتری تصمیم بگیرند. نکته حائز اهمیت و مورد تاکید تحلیلگران، افزایش تدریجی قیمت دلار است که هر روز در کانال جدیدی قرار دارد و این افزایش قیمت دلار میتواند بهتدریج بر قیمت محصولات مختلف بازار خودرو تاثیر بگذارد.
البته بازار خودرو در ماههای اخیر نشان داد که بهرغم روند رو بهرشد و گاه نوسانی در نرخ ارز، چندان تحتتاثیر این تغییرات قرار نگرفته است؛ اما در هفته جاری با کاهش تنشهای منطقهای و افت نرخ دلار تا حدودی انتظارات در بازار خودرو تغییر کرده است.
در این زمینه سعید موتمنی، کارشناس و فعال بازار خودرو گفت: «درصورتی که واردات خودرو شتاب بیشتری بگیرد و عرضه خودرو و صدور فاکتور از سوی خودروسازان صعودی و تحویلها بهموقع انجام شود، فاصله قیمتی در بازار خودروهای داخلی و وارداتی کمتر شده و نوسانات ارزی نمیتواند تاثیری بر بازار خودرو و قیمتها بگذارد.»
بهگفته وی در این مدت که منطقه درگیر تنش است، بازار خودرو در رکود مطلق قرار داشت و بسیاری از خودروهای مونتاژی زیر قیمت کارخانه فروخته میشد؛ اما با کاهش تنشها و افزایش عرضه خودرو، مسلما شاهد جنب و جوش در بازار و آرامش نسبی در بخش مرتبط با قیمتها خواهیم بود و بازار از رکود خارج خواهد شد.
کاهش قیمت ۴۵ میلیونتومانی فیدلیتی پرستیژ ۵ نفره (۱۴۰۳)
روز گذشته در بازار خودروهای داخلی شاهد افزایش بهای یک تا ۹ میلیونتومانی بودیم. جایی که پژو ۲۰۶ تیپ ۲ (۱۴۰۱) با ۹ میلیونتومان افزایش ۵۹۲ میلیونتومان، دنا پلاس توربو ۶ دنده (۸۵ گانه) (۱۴۰۳) با ۸ میلیونتومان افزایش ۹۳۰ میلیونتومان، رانا پلاس پانوراما (۸۵ گانه) (۱۴۰۲) با ۷ میلیونتومان افزایش ۶۷۷ میلیونتومان، پژو ۲۰۷ اتومات (۸۵ گانه) (۱۴۰۳) با ۵ میلیونتومان افزایش ۸۹۷ میلیونتومان، نیسان آپشنال (دریچه سیمی) (۱۴۰۳) با ۴ میلیونتومان افزایش ۶۳۹ میلیونتومان، پارس سال سفارشی ELX (دریچه برقی) (۱۴۰۳) با ۳ میلیونتومان افزایش ۷۴۰ میلیونتومان و پژو ۲۰۷ پانوراما ارتقا یافته (۱۴۰۳) با ۲ میلیونتومان افزایش ۶۴۴ میلیونتومان قیمتگذاری شدند.
همچنین درمیان خودروهای مونتاژی شاهد افت بهای ۳ تا ۴۵ میلیونتومانی بودیم. جایی که قیمت فیدلیتی پرستیژ ۵ نفره (۱۴۰۳) با ۴۵ میلیونتومان کاهش به ۲ میلیارد و ۳۸۰ میلیونتومان، فیدلیتی پرستیژ ۷ نفره (۱۴۰۳) با ۲۰ میلیونتومان کاهش به ۲ میلیارد و ۴۳۵ میلیونتومان، اکستریم VX (۲۰۲۳) با ۲۰ میلیونتومان کاهش به ۴ میلیارد و ۳۵۰ میلیونتومان، فونیکس تیگو ۷ پرو پریمیوم (۱۴۰۳) با ۱۰ میلیونتومان کاهش به یکمیلیارد و ۸۹۵ میلیونتومان و هایما S۵ جدید (۱۴۰۳) با ۵ میلیونتومان کاهش به یکمیلیارد و ۳۶۳ میلیونتومان رسید.
از طرفی در گروه خودروهای وارداتی شاهد افت بهای ۵۰ میلیونتومانی بودیم. جایی که ونوسیا D۶۰ پلاس (۲۰۲۳) با ۵۰ میلیونتومان کاهش ۳ میلیارد و ۱۰۰ میلیونتومان، هوندا وزل (۲۰۲۳) با ۵۰ میلیونتومان کاهش ۳ میلیارد و ۴۰۰ میلیونتومان، کیا سلتوس (۲۰۲۳) با ۵۰ میلیونتومان کاهش ۳ میلیارد و ۳۰۰ میلیونتومان و کیا K۵ (۲۰۲۳) با ۵۰ میلیونتومان کاهش ۴ میلیارد و ۶۰۰ میلیونتومان ارزشگذاری شدند.